پنجمین سفر گروسی به ایران و تأکید بر معتبر بودن بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در هفتهای که گذشت سفری به تهران و اصفهان داشت و با امیرعبداللهیان، باقری و اسلامی به رایزنی پرداخت و آنگونه که رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تعاملات بر مبنای بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ ادامه خواهد یافت و ایران از این پس در سه بخش فعالیتهای خود را با آژانس دنبال خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، در هفتهای که گذشت (۱۷ و ۱۸ اردیبهشت ماه) رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای پنجمین بار در دولت سیزدهم و به منظور دیدار و گفتوگو با مقامات ایرانی و همچنین شرکت در سیامین کنفرانس ملی هستهای ایران و نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای در رأس هیأتی به ایران سفر کرد.سفری که مقصد نخست آن تهران و مقصد دومش شهر اصفهان (نخستین بار) بود. او دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه بدین منظور وارد تهران شد و مورد استقبال بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی قرار گرفت و پس از آن با حضور در محل وزارت امور خارجه با حسین امیرعبداللهیان دیدار و گفتوگو کرد.اتخاذ مواضع بیطرفانه و حرفهای مدیرکل آژانس، تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر به کارگیری بمب اتمی و وظیفه آژانس در قبال اینگونه اظهارات خطرناک از جمله مواردی بود که امیرعبداللهیان در این دیدار به آن اشاره کرد.
* همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر رویکرد بی ثبات و متناقض آمریکا قرار نگیرد
وزیر امور خارجه با اشاره به سوابق بدعهدی آمریکا در توافقات گذشته در مورد برنامه صلح آمیز هستهای ایران، گفت که نباید همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر رویکرد و رفتار بیثبات و متناقض آمریکا قرار داشته باشد. گروسی هم در این دیدار بیان کرد که تقویت روند همکاری بین ایران و آژانس موجب ناکامی طرفهایی خواهد شد که با هر توجیه و بهانهای به دنبال تشدید درگیری، تنش و تقابل در منطقه هستند. وی با اشاره به سفر موفقیت آمیز قبلی خود به تهران و حصول توافق با ایران، ابراز امیدواری کرد در این سفر نیز توافقات خوبی در راستای تقویت همکاری طرفین صورت پذیرد و بر اهمیت مشورت و رایزنی بین ایران و آژانس برای دستیابی به تفاهم به منظور حل و فصل موضوعات تأکید کرد.
مدیرکل آژانس قبل از انجام این سفر در گفتوگویی با دویچه وله با طرح این ادعا که «ایران نه ماهها بلکه چند هفته با داشتن اورانیوم کافی برای تولید یک بمب اتمی فاصله دارد»، گفته بود «اما این به آن معنا نیست که ایران در آن فاصله زمانی سلاح هستهای دارد یا خواهد داشت». وی همچنین گفته بود که آژانس سطح دسترسی لازم در ایران را ندارد و به همین دلیل سوالات زیادی مطرح است. گروسی همچنین بر لزوم گفتوگو و همکاری تأکید کرده و افزوده بود «به همین دلیل است که بزودی به تهران سفر خواهم کرد».پیش از این مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها و بارها به کرات اعلام کردهاند که دستیابی به سلاح هستهای در دکترین نظامی ایران هیچگونه جایگاهی ندارد و در همین خصوص نیز ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه چندی پیش بار دیگر به فتوای مقام معظم رهبری در این زمینه اشاره کرد و در عین حال گفت که از حقوق مصرح خود برای استمرار فعالیتهای صلحآمیز هستهای خود استفاده خواهیم کرد.کنعانی در آن زمان به مدیرکل آژانس هم توصیه کرد از ابراز نظرهای سیاسی خارج از چارچوب وظایف حقوقی خود پرهیز کند و اجازه ندهد آژانس محلی برای طرح مباحث سیاسی شود.
* دیدار با باقری
مدیرکل آژانس روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه همچنین با علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران نیز دیدار و گفتوگو کرد.مدیرکل آژانس در این دیدار سفرش به تهران را نشانه اراده آژانس برای حفظ فضای سازنده در روابط خود با ایران، خواند. باقری هم ضمن اشاره به اهمیت همکاریهای ایران و آژانس، بر ضرورت بی طرفی و حرفهای گری آژانس به عنوان یک سازمان تخصصی تاکید کرد. گروسی پس از آن راهی اصفهان شد و دوشنبه شب به همراه محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی گشتی در شهر اصفهان زد.
* رایزنی در اصفهان
به گزارش فارس، رایزنیهای رسمی و دوجانبه اسلامی و گروسی صبح سهشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه در مهمانسرای عباسی آغاز شد و حدود دو ساعت و نیم به طول انجامید و پس از آن دو طرف به میان خبرنگاران آمدند و به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداختند.اسلامی در این نشست اعلام کرد که گفتوگوهای سازنده و رو به جلویی با گروسی داشته و با اشاره به بیانیه مشترک ایران و آژانس که اسفند ۱۴۰۱ منتشر شد، گفت: اگرچه بدخواهان ایران همواره از تعاملات و ارتباطات ایران و آژانس ناخرسند هستند و سعی میکنند تشکیک کرده و با سیاه نمایی و ادبیات کاملا مخرب این اقدامات را کم ارزش جلوه دهند، ولی من و گروسی معتقدیم بیانیه مشترک، مبنای خیلی خوبی برای تعاملات بین ایران و آژانس است. این خط مبنا را به عنوان نقشه راه خودمان در مذاکرات امروز تأکید کردیم.
در چهارمین سفر گروسی به تهران در اسفند ۱۴۰۱ بیانیه مشترکی بین ایران وآژانس صادر شد. در این بیانیه آمده است:«تعاملات بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران با روحیه همکاری و با رعایت کامل صلاحیتهای آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس موافقتنامههای جامع پادمانی صورت خواهد پذیرفت. در خصوص مسائل پادمانی باقیمانده مربوط به سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر به منظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقیمانده اعلام کرد.ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن طی یک نشست فنی که بزودی در تهران برگزار میشود، بین دو طرف مورد توافق قرار خواهد گرفت.»البته ایران و آژانس در ابتدای دولت سیزدهم و در اسفند ۱۴۰۰ بیانیه مشترک دیگری نیز منتشر کردند.
* در سه بخش فعالیتهایمان را با آژانس دنبال میکنیم
معاون رئیس جمهور در نشست خبری روز سهشنبه در اصفهان افزود: در مذاکرات امروز پیشرفت بیانیه مارس را به عنوان خط مبنا مثبت ارزیابی کردیم. با تداوم تعاملات بر مبنای بیانیه مشترک، در سه بخش فعالیتهای خودمان را از این پس با آژانس دنبال خواهیم کرد. بخش اول موارد گذشته است که در سند برجام در قالب پی.ام.دی بسته شده بود، اینها شرایط خاص خود را دارد که آغشته به مسائل سیاسی و روانی و بیرونی است که همواره به عنوان بخش گذشته با الزامات خودش مورد پیگیری قرار میگیرد و باید ادبیات خاص خود را داشته باشد و به دیگر بخشها تسری نیابد.وی اضافه کرد: در بخش اول، موضوع مهم دو مکان باقیمانده است. در قبل از بیانیه مشترک، چهار مکان داشتیم و بحث ناترازی مواد را داشتیم که خوشبختانه با این تعاملات دو مکان بسته شده و ناترازی مواد حل و فصل شده و دو مکان باقیمانده را در چارچوبی که تنظیم میشود، تداوم خواهیم داد.
اسلامی گفت: بخش دوم مربوط به شرایط موجود است که در این شرایط در چارچوب پادمان و ان.پی.تی برای تداوم دانش و ملاحظاتی که آژانس دارد، روی آن برنامه داشته باشیم. برای انتظارات و کاستیهایی که وجود دارد، گامهای مشخصی را احصا کنیم و برای اقدامات هماهنگ به منظور پیشبرد وضعیت موجود در چارچوب پادمان و ان.پی.تی اقدامات متقابل لازم را انجام دهیم.معاون رئیس جمهور بخش سوم را مربوط به شخص مدیرکل آژانس خواند و افزود: مدیرکل آژانس میتواند به عنوان تسهیل کننده و تصحیح کننده برای برداشتن موانع و حل و فصل مسائل که عمدتا سیاسی است، تاثیرگذار باشد.وی همچنین عنوان کرد: توافق کردیم برای تهیه پیش نویس این سه بخش معاونان طرفین آپارو از طرف گروسی و کمالوندی از سوی سازمان انرژی اتمی روی زمانبندیها و آیتمهای سه بخش کار کنند که بتوانیم نتایج آن را دریافت کنیم. الان کمالوندی و آپاراو در حال گفتوگو هستند. این آغاز یک فرآیند است که اینها در یک فرآیند تنظیم میشود.
* بیانیه مشترک اسفند (مارس) هنوز معتبر است/پیشنهادی به ایران ارائه دادم
گروسی هم در این نشست خبری اعلام کرد که نشستهای خیلی مهمی در تهران با امیرعبداللهیان و علی باقری داشته و مشورتهای مهمی هم با اسلامی داشته است و افزود: اکنون در مرحله حساسی هستیم و آن شروع تقویت همکاریها بین ایران و آژانس است. دیشب و امروز رایزنیهای فشردهای را برای اتخاذ گامهای متقابل انجام دادیم.مدیرکل آژانس به بیانیه اسفند ۱۴۰۱ اشاره کرد و آن را سند مهمی خواند و افزود: سند مهمی بود که نیازمند تلاش جدی طرفین است و این سند گامهای اضافی را که طرفین باید بردارند، مشخص میکند. این گامها در یک سال گذشته علیرغم کاستیها و پستی و بلندیهایی که داشته، برداشته شده، ولی امروز توافق کردیم این سند ادامه یابد. مفاد بیانیه مشترک هنوز معتبر است.درباره ضمیمههای مشخصی که در سند آمده، نیاز است گامهای عملیاتی را برداریم.وی گفت: در همین خصوص پیشنهادی را به ایران ارائه دادم که شامل مجموعهای از گامهای عملیاتی است که مسیر ما را به سمت جلو مشخص خواهد کرد. الان تیمهای طرفین در نشست جداگانهای هستند و در حال تعریف عناصر این گامهای عملیاتی هستند.
* به بازیگران خارجی توجه نمیکنیم
گروسی همچنین یادآور شد که بیانیه مشترک ظرفیت این را دارد که مسائل باقیمانده بین ایران و آژانس را حل و فصل کند.وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه ایران درباره نقش اسرائیل نگرانی دارد و اسرائیل نقش مخربی را ایفا میکند و شما چه نقشی را در این خصوص انجام میدهید؟ اظهار داشت: ما به بازیگران خارجی توجه نمیکنیم مخاطب ما ایران است و نقش ایران را در نظر میگیریم.مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی عنوان کرد: باید با ایران همکاری کنیم که به مسیر قبلی برگردیم. ما ضامن اجرای برجام در حوزه فنی هستیم.
پس از آن هم اسلامی و گروسی در این کنفرانس به ایراد سخنرانی پرداختند. اسلامی در این کنفرانس اعلام کرد: در چارچوب پادمان و ان.پی.تی با آژانس همکاری میکنیم.گروسی هم در این کنفرانس بر تدوین گامهای عملیاتی برای همکاری با ایران تأکید کرد و مدیرکل آژانس پس از پایان این کنفرانس هم راهی وین شد و بلافاصله بعد از حضور در وین در نشستی خبری به تشریح رایزنیهای انجام شده در تهران پرداخت.مدیرکل آژانس در این نشست تأیید کرد که رایزنیها با ایران برای رسیدن به توافق با این کشور ادامه دارد و افزود: گفتوگوها با ایران در سه مقوله ادامه دارد: مسائل پیرامون اجرای بازرسیها، مسائل باقیمانده و اقدامات داوطلبانه اضافی که ایران باید انجام دهد.مدیرکل آژانس گفت که خواستار آن است که «بزودی» شاهد انجام برخی اقدامات ملموس از سوی ایران باشد و یادآور شد: چارچوب زمانی مشخصی تعیین نکرده اما بسیار خوب خواهد بود اگر ایران نخستین گامها را قبل از نشست شورای حکام آژانس اتمی در ماه ژوئیه بردارد.
* چارچوب زمانی برای ایران تعیین نکردهایم
گروسی اذعان کرد قبل از آنکه ایران گامهای مدنظر آژانس را بردارد به رایزنیهای بیشتری نیاز خواهد بود. او گفت که حسین امیرعبداللهیان به او گفته ایران آماده همکاری در خصوص انجام اقدامات ملموس است.وی همچنین گفت که برخی مسائل سیاسی [مربوط به ایران] وجود دارند. پارهای از آنها در حیطه اختیارات من هستند و پارهای دیگر نه. هنگامی که بحث به رفع تحریمها و چیزهایی نظیر آن میرسد که برای ایران خیلی مهم است من فردی نیستم که کلید حل مشکلات را در دست داشته باشد. مدیرکل آژانس همچنین عنوان کرد: وضعیت کنونی بسیار غیررضایتبخش است. ما تقریباً در یک بنبست قرار داریم که هیچچیزی غیر از بازرسیهای نرمال و سنتی پیش نمیرود. این وضعیت بایستی عوض شود.
به گزارش فارس، این پنجمین سفر گروسی به تهران در دولت سیزدهم بود. البته در این میان اسلامی و گروسی در حاشیه شصت و هفتمین نشست سالانه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مهر ۱۴۰۲ دیدار و گفتوگو کرده بودند.اسلامی در آن دیدار از مدیرکل آژانس خواست که با حفظ بیطرفی و حرفهای گری اجازه ندهد که این کشورها از گزارشهای آژانس به عنوان بهانه برای فشار بر ایران استفاده کنند. وی تصریح کرد که فشارهای ظالمانه سیاسی کشورهای غربی علیه ایران بینتیجه بوده و جمهوری اسلامی ایران هرگونه فشار سیاسی را بیپاسخ نخواهد گذاشت.رئیس سازمان انرژی اتمی شهریور۱۴۰۲ نیز در نشستی خبری و در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس گفت که آپارو معاون «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران سفر میکند و این سفر انجام شد.
چهارمین سفر گروسی به تهران اسفند ۱۴۰۱ انجام شد و او در این سفر ضمن رایزنی با محمد اسلامی با حسین امیرعبداللهیان و آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور هم دیدار کرد.سومین سفر گروسی به تهران اواسط اسفند ۱۴۰۰ انجام شد و ضمن رایزنی با اسلامی با امیرعبداللهیان و محمد مخبر معاون رئیس جمهور هم دیدار کرد. گروسی اوایل آذر ۱۴۰۰ نیز برای دومین بار به تهران سفر و ضمن دیدار با اسلامی برای نخستین بار با حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد. ۲۱ شهریور ماه ۱۴۰۰ هم رافائل گروسی برای نخستین بار در دولت سیزدهم به تهران سفر و با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در محل این سازمان دیدار کرد.گروسی پس از تصدی این سمت و در دولت دوازدهم هم دو بار به تهران سفر کرده بود. در دولت دوازدهم در اولین سفرش در شهریور ۱۳۹۹ با علیاکبر صالحی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و محمدجواد ظریف وزیر سابق امور خارجه و حسن روحانی دیدار کرد و در سفر دومش که اسفند ماه ۱۳۹۹ انجام شد فقط با صالحی و ظریف ملاقات کرد.#رافائل_گروسی#آژانس_بینالمللی_انرژی_اتمی#سازمان_انرژی_اتمی#محمد_اسلامی#حسین_امیرعبداللهیان#برنامه_هستهای_ایران